zondag 25 oktober 2009

Bruine bonensoep

Ingrediënten voor 6 personen

1 schouderkarbonade.
1 speklapjes.
1 grote uien.
1 winterwortel.
een paar takjes selderie, voor de bouillion.
1 grote preien voor de bouillion.
bruine bonen (500gr.)
1 Knolselderie.
linzen (100gr.).
4 blaadjes laurier.
7 kruidnagelen.
vers gemalen peper.
een paar takjes tijm.
Verdere kruiden naar smaak.
5 blokjes runderbouillion .
2 rookworsten van 350 gram .

Hulpmiddelen

Grote soeppan (5 á 6 liter)

Voorbereiding

De avond voor de bereiding:
De bonen wassen en ruim onder water voor minsten 12 uur laten weken.

Bereidingswijze

Volgende dag:

De bouillion:
In 2 liter water de hamschijf, de karbonade en de speklapjes aan de kook brengen, schuim afspanen, één ui, één winterwortel, de selderie en één prei, versgemalen peper en de takjes tijm toevoegen. Minstens twee uur laten trekken.
Vlees van de hamschijf, de karbonade en de speklap, uit de bouillion nemen en in blokjes snijden.

De geweekte bonen + linzen en 100gr. laurier en kruidnagelen eventueel aangevuld met extra water, in een gewone pan een kooktijd van ongeveer anderhalf uur.
Laurier en kruidnagelen verwijderen.

Voeg de bouillionblokjes toe, minstens een half uur laten pruttelen. Indien nodig, extra water toevoegen, eventueel met extra bouillionblokjes naar smaak). Vijf minuten voor het einde van het pruttelen de voorgekookte, in plakjes gesneden, rookworst toevoegen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten