zaterdag 28 mei 2011

Zweedse Gehanktballetjse

Zweedse gehaktballetjes

Hoofdgerecht ( 4 personen)

Benodigdheden:
1 ui, fijngehakt
500 gr. Half om half gehakt
1 eierdooier
1el gehakte dille + extra voor de garnering
5el vosbessensaus + extra voor erbij ( je kunt ook cranberry saus met hele bessen gebruiken)
1el olijfolie
20 gram ongezouten boter
1el bloem
185 ml. Kippenbouillon
5el zure room

Meng de ui, gehakt, eierdooier, dille, 2 ½ el vosbessensaus, zout en peper goed in een kom. Vorm met vochtige handen 20 balletjes ter grootte van een walnoot. Zet ze 30 min. In de koelkast.

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes, indien nodig in 2 delen, onder regelmatig keren 10 min. Of tot ze rondom lichtbruin en bijna gaar zijn. Neem ze uit de pan en zet ze apart.

Schenk overtollige olie uit de pan. Voeg de boter toe, en laat hem smelten. Voeg de bloem toe en roer 1 min. Voeg de bouillon toe, en laat 2-3 min. Zachtjes koken tot de saus dik wordt. Roer de room en de rest van de vosbessensaus erdoor, en breng op smaak met zout en peper. Doe de gehaktballetjes terug in de pan, en warm ze 1-2 min. Mee. Garneer met dille.

Serveer met aardappels, sperzieboontjes, en extra vosbessensaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten